Válogatott és kipróbált, konyhai receptek

Lefőzöm anyámat

Lefőzöm anyámat

FINOMFŐZELÉK

2017. szeptember 27. - Hurda Csaba

Hozzávalók: 1 kg vegyes zöldség, 15 dkg karalábé, 10 dkg friss vagy konzerv zöldborsó, só, 5 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1 dkg cukor, 1 dl tej, 1 csomag petrezselyemzöldje.

A megtisztított zöldségféléket apró kockára vágjuk, megsózzuk. Annyi vízben tesszük fel főni, hogy a zöldséget ellepje. Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet és hideg vízzel vagy tejjel felengedjük. A puhára főtt zöldségfélét berántjuk, cukorral ízesítjük és jól felforraljuk. A konzerv zöldborsót csak akkor tesszük bele, amikor a többi zöldség már majdnem puhára főtt.

SÁRGARÉPA-FŐZELÉK

Hozzávalók: 1,25 kg sárgarépa, 5 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1 csomag zöldpetrezselyem, só, cukor, 1-2 dl tej vagy csontlé.

A megtisztított sárgarépát először hosszában négyfelé, majd vékony szeletekre vágjuk. Lábasban feltesszük a zsírt, beletesszük a szeletekre vágott sárgarépát. Megsózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet és kevés vízzel puhára pároljuk. A megpuhult sárgarépát liszttel meghintjük és kevés tejjel, vízzel vagy csontlével felengedjük. Cukorral ízesítjük és jól felforraljuk.

PARADICSOMOS BURGONYA

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 5 dkg zsír, 1 kg friss paradicsom vagy 15 dkg paradicsompüré, 1 csomag zellerzöldje, 6 dkg liszt, 5 dkg cukor, só. 

A héjában főtt és megtisztított burgonyát karikára vágjuk. Finomra vágott hagymával világos rántást készítünk. Belekeverjük a paradicsompürét és a zellerzöldjét, majd vízzel vagy csontlével felengedjük, megsózzuk és jól felforraljuk. Beletesszük a karikára vágott főtt burgonyát és ismét jól felfőzzük. Ha friss paradicsomból készítjük, akkor a megtisztított és megmosott paradicsomot a zellerzöldjével együtt tesszük fel. Ha megfőtt, szitán áttörjük. Utána ugyanúgy készítjük, mint a paradicsompürével. Cukorral ízesítjük.

MAJORÁNNÁS BURGONYA

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 5 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1 g majoránna, 3 dkg hagyma, 2 dl tejföl, só.

A megtisztított burgonyát karikára vágjuk, megsózzuk és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy ellepje. A finomra vágott hagymával világosra pirított rántást készítünk, hideg vízzel felengedjük, és a puhára főtt burgonyára öntjük. Majoránnával ízesítjük beleöntjük a tejfölt és jól felforraljuk.

LENCSEFŐZELÉK

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 3 dkg hagyma, I gerezd fokhagyma, 2 dkg cukor, 1 dkg mustár. 5 cl ecet, paprika, 1 babérlevél, 1 citrom, só.

A megtisztított lencsét jól megmossuk, egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk, majd ugyancsak hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk és lassú, egyenletes forrás közben puhára főzzük. A finomra vágott hagymával, fokhagymával világos rántást készítünk. Beleadjuk a pirospaprikát, a puhára főtt lencsét berántjuk és ecettel, mustárral, cukorral, citromlével ízesítjük. A lencsében is főzhetünk füstölt sertéshúst vagy szalonnát.

SÁRGABORSÓPÜRÉ

Hozzávalók: 50 dkg feles sárgaborsó, 3 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 6 dkg liszt, 4 dkg zsír, törött bors és só.

A megtisztított sárgaborsót jól megmossuk és egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk. Majd hideg vízben feltesszük (tehetünk bele füstölt sertéskarajt 34 vagy oldalast) és puhára főzzük. Finomra vágott hagymával, fokhagymával világos rántást készítünk, hideg vízzel felengedjük, majd a puhára főtt borsót berántjuk, felforraljuk, szitán áttörjük és ízesítjük.

SZÁRAZBAB-FŐZELÉK

Hozzávalók: 50 dkg fehér vagy tarka bab, 5 dkg zsír, 2 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 4 dkg liszt, paprika. 2 dl tejföl, só.

A megtisztított babot jól megmossuk és hideg vízben egy éjjelen át áztatjuk. Hideg vízben feltesszük főni, megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és lassú, egyenletes forrás közben puhára főzzük. A babban főzhetünk füstölt szalonnát vagy füstölt sertéscsülköt, ezzel javítjuk az izét. Finomra vágott hagymával, pirospaprikával világos rántást készítünk és vízzel felengedjük. A puhára főtt babot berántjuk, jól felforraljuk, tejföllel és ecettel ízesítjük.

SÖRGULYÁS

Hozzávalók: 80 dkg marhalábszár, 10 dkg zsír, 20 dkg hagyma, 1 dkg fokhagyma, 2 dkg paprika, 1 g köménymag, só, 1 kg burgonya, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg friss paradicsom, 6 dl sör.

A hagymát apróra vágjuk és a zsírban megfonnyasztjuk. Hozzákeverjük a pirospaprikát, az összevágott fokhagymát és köménymagot s kevés vizet hozzáöntve felforraljuk. Hozzátesszük a kisebb kockára vágott húst, megsózzuk és lefödve nem egészen puhára pároljuk. Utána hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot. Felöntjük a sörrel és annyi vízzel, hogy az egészet jól ellepje és puhára főzzük.

SZEGEDI GULYÁS

Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 8 dkg zsír, 25 dkg hagyma, 75 dkg burgonya, 25 dkg vegyes zöldség, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, kevés fokhagyma, köménymag, majoránna, pirospaprika, só. (Csipetkének: 6 dkg liszt, 1 db tojás.)

A gulyáshúst kockára vágjuk, jól megmossuk és egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a zsírt, finomra vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, köménymagot, majoránnát. Megsózzuk, az egészet összekeverjük, kevés vizet öntünk hozzá és fedő alatt pároljuk. Párolás közben megkeverjük és ha a leve nagyon elfőtt, kevés vizet öntünk alá, hogy le ne pörkölődjék. Ha a hús puhulni kezd. hozzátesszük a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, majd a kockára vágott nyers burgonyát és az ugyancsak kockára vágott és kevés vízben megfőtt vegyes zöldséget. Felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet jól ellepje és így puhára főzzük. Tálaláskor az anyaghányadoknál szereplő mennyiségű lisztből és tojásból készült, külön kifőzött csipetkét adunk bele.

KOLOZSVÁRI GULYÁS

Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 8 dkg zsír, 25 dkg hagyma, 75 dkg fejes káposzta, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, köménymag, majoránna, pirospaprika, só.

A gulyáshúst kisebb kockákra vágjuk, jól megmossuk és egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a zsírt, a finomra vágott hagymát, paprikát, köménymagot, majoránnát. Megsózzuk, az egészet jól összekeverjük, kevés vizet öntünk hozzá és befedve pároljuk. Mikor a hús puhulni kezd, hozzátesszük a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, majd a kockára  vágott nyers burgonyát és a cikkekre vágott nyers fejes káposztát. Utána felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet jól ellepje és így puhára főzzük.

süti beállítások módosítása