Válogatott és kipróbált, konyhai receptek

Lefőzöm anyámat

Lefőzöm anyámat

KORHELYLEVES

2017. szeptember 26. - Hurda Csaba

Hozzávalók: 20 dkg sertésdagadó, 15 dkg füstölt kolbász 4 dkg rizs, 80 dkg savanyú káposzta, 8 dkg zsír, 3 dl tejföl, pirospaprika, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors.

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a zsírban sárgára pirítjuk, belekeverjük a pirospaprikát, a megmosott és kis kockára vágott sertéshúst, megsózzuk, kis törött borssal hintjük és fedő alatt, gyakori keverés közben pároljuk. Ha szükséges, közben kis csontlével vagy vízzel felengedjük, hogy le ne süljön. Ha a savanyú káposzta sós vagy túl savanyú volna, kissé kimossuk, de a levéből félreteszünk. Ha a kész leves nem volna elég savanyú, hozzáadunk ebből a léből. A savanyú káposztát háromnegyedrészig puhára főzzük hurkalében vagy csontlében, majd hozzáadjuk a húst a pörköltlével és tovább főzzük. Közben a megmosott rizst is és a megmosott kolbászdarabot is hozzákeverjük. A kolbászt 10 perc múlva kivesszük és karikára vágjuk. Ha a hús és a rizs is megpuhult, behabarjuk a levesbe a tejfölt. Kissé még forraljuk, majd a kolbászkarikákat is beletesszük. Ha szükséges, még sózzuk, esetleg a káposztaléből adunk hozzá és még néhány percig főzzük. A levesnek savanykásnak és kissé zsírosnak kell lennie. BOGRÁCSGULYÁS Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 8 dkg zsír, pirospaprika, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kg burgonya, 8 dkg liszt, Vz tojás, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom vagy 10 dkg lecsó, só, köménymag. A kockára vágott marhahúst megmossuk és szűrőn lecsurgatjuk. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a zsírban sárgára pirítjuk, hozzákeverjük a pirospaprikát és a húst. Megsózzuk, rászórjuk az apróra vágott köménymagot és a húst fedő alatt, gyakran kevergetve pároljuk. Közben kis csontlével vagy vízzel mindig kissé felengedjük. Az esetleg a húsból kivágott csontot kisebb darabban a hússal együtt pároljuk. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot. A megpuhult húst megfelelően felengedjük, beleadjuk a kockás darabokra vágott gülbaba burgonyát, ha pedig a burgonya is puhulni kezd, belefőzzük a közben elkészített csipetkét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lefozom.blog.hu/api/trackback/id/tr5012898224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása