Hozzávalók: 2 kg egész tök vagy 1.25 kg gyalult tök, 5 dkg zsír, 6 dkg liszt, só, 3 dkg hagyma, cukor, 5 cl ecet, 3 dl tejföl, 1 csomag kapor.
A megtisztított és meggyalult gyenge tököt besózzuk és egy ideig állni hagyjuk. A világosra pirított rántáshoz hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és az összevágott kaprot, majd az előzőleg kinyomott és ecettel meglocsolt tököt. A tököt a rántással gyakori keverés közben kis ideig pirítjuk, azután felengedjük csontlével vagy vízzel. Ha jól felforrt, beletesszük a tejfölt, cukrot és még rövid ideig főzzük. Párolva és behabarva is készíthető. Ekkor a hagymát zsíron lepirítjuk, beletesszük a sótól kicsavart tököt, majdnem puhára pároljuk benne és tejfölös, lisztes habarással sűrítjük. Fűszerezzük, jól felforraljuk. Kevés pirospaprikát is tehetünk bele.